Niepożądane objawy żołądkowo-jelitowe chemioterapii cytoredukcyjnej u chorych na raka płuca - Słowik-Gabryelska, Anna; Opozda, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Fakt, że przedział między dawką terapeutyczną a letalną chemicznych leków cytostatycznych jest bardzo mały, a ich toksyczność wzrasta w przypadkach labilności psychicznej, zmian w przewodzie pokarmowym, zaburzeniach metabolicznych, niedoborach masy ciała, chorób płuc i układu krążenia, wymusza podjęcie badań nasilenia objawów niepożądanych najczęściej stosowanych skojarzeń leków. Jest to szczególnie istotne w populacji chorych na raka płuca, u których występują liczne czynniki obniżające tolerancję leczenia, a badania nasilenia objawów niepożądanych fragmentaryczne. Celem pracy była ocena nasilenia objawów niepożądanych ze strony przewodu pokarmowego u 309 chorych na raka płuca po chemioterapii cytoredukcyjnej. Materiał i metoda: materiał do badań stanowiły obserwacje kliniczno-laboratoryjne 309 chorych na raka płuca, którzy otrzymali chemiczne leki cytoredukcyjne. Nasilenie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oceniono w 5-stopniowej skali zgodnie z kryteriami ustalonymi przez WHO. Pod uwagę brano nudności, wymioty, biegunki, zapalenie błon śluzowych i stężenie aminotransferaz w krwi. Nasilenie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego analizowano w zależności od wieku, typu histopatologicznego i stopnia zaawansowania raka, skojarzenia i dawki leków oraz wyników terapii. Wyniki: ustalono, że nasilenie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego było zależne od wieku chorych, rodzaju skojarzenia i dawek leków oraz od wyników leczenia. Objawy niepożądane ze strony przewodu pokarmowego występowały u ponad 80 proc. leczonych cytostatykami. Częstość ich występowania i nasilenie wzrastały z wiekiem leczonych i dawką cytostatyków, zwłaszcza Cisplatyny, Vepesidu i 5-Fluorouracylu, a także u osób, u których terapia była nieskuteczna.