Zasada uznaniowości - Kamiński, Michał (Menedżer Zdrowia, 2006)
Michał Kamiński, były wiceprezes NFZ przeprowadził analizę działalności spzoz-ów i nzoz-ów. Przypomina jednocześnie, że w ciągu ostatnich 5 lat liczba prywatnych jednostek wzrosła o 100 proc. Mimo korzystnych dla nzoz-ów parametrów są one ciągle dyskryminowane przez NFZ.