Hematologiczne skutki uboczne chemioterapii cytoredukcyjnej u chorych na raka płuca - Słowik-Gabryelska, Anna; Opozda, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Duża toksyczność chemioterapii cytoredukcyjnej w zestawieniu z jej małą skutecznością w leczeniu raka płuca, jest powodem popularnej, ale nie udokumentowanej opinii, że to leczenie może być większym obciążeniem niż rozwijający się nowotwór. Powyższe stwierdzenie spowodowało, że podjęto badania nad nasileniem objawów niepożądanych chemioterapii w tej populacji chorych. Cel pracy: ustalenie nasilenia hematologicznych skutków ubocznych chemioterapii cytoredukcyjnej u chorych na raka płuca. Materiał i metoda: u 309 chorych na pierwotnego raka płuca badano hematologiczne skutki uboczne chemioterapii. Nasilenie objawów niepożądanych oceniano na podstawie 5-stopniowej skali, opracowanej przez WHO. Nasilenie objawów badano w zależności od wieku, płci, typu komórkowego i stopnia zaawansowania raka, rodzaju skojarzenia leków, liczby kursów cytostatycznych oraz reakcji nowotworu na leki. Wyniki: ustalono, że po chemioterapii, u ponad 93 proc. leczonych występowała leukopenia, w tym u 30 proc. agranulocytoza, u 6 proc. powikłana zakażeniami, wymagająca intensywnej stymulacji szpiku i leczenia przeciwzapalnego. U ok. 80 proc. występowała anemia, w tym u 17 proc. tak ciężka, że przerwano leczenie. U ok. 50 proc. leczonych stwierdzono małopłytkowość, w tym u 9 proc. z krwawieniami. Nie stwierdzono zależności nasilenia hematologicznych skutków ubocznych od płci pacjenta i typu komórkowego raka. Ustalono natomiast statystycznie znamienną zależność nasilenia objawów niepożądanych od wieku, rodzaju skojarzenia leków, liczby kursów cytostatycznych, zaawansowania raka w momencie podejmowania leczenia oraz od wielkości regresji nowotworu.