Neurologiczne objawy niepożądane chemioterapii cytoredukcyjnej u chorych na raka płuca - Słowik-Gabryelska, Anna; Opozda, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Niedostatek badań objawów niepożądanych chemioterapii w populacji chorych na raka płuca przy znacznie zwiększonym ryzyku ich wystąpienia uzasadnia podjęcie wnikliwych prac badawczych w tym zakresie. Celem prezentowanej pracy była ocena nasilenia neurologicznych objawów niepożądanych chemioterapii cytoredukcyjnej u chorych na raka płuca. Materiał i metoda: u 309 chorych na raka płuca badano częstość występowania i nasilenie objawów niepożądanych skojarzeń leków cytostatycznych, stosowanych w leczeniu tego nowotworu. Nasilenie objawów niepożądanych oceniano w 5-stopniowej skali opracowanej przez WHO. Ocenie podlegało nasilenie objawów niepożądanych ze strony ośrodkowego układu nerwowego (zaburzenia świadomości), nerwów obwodowych (parestezje, porażenia, bóle). Nasilenie objawów niepożądanych oceniano w kontekście wieku, typu komórkowego i stanu zaawansowania raka, rodzaju skojarzenia leków oraz wyników terapii. Wyniki: ustalono, że neurologiczne objawy niepożądane chemioterapii wystąpiły u ponad 50 proc. chorych leczonych z powodu raka płuca. Najczęściej były to różnie nasilone zaburzenia świadomości, w tym u 4 proc. śpiączka. Uszkodzenie nerwów obwodowych stwierdzono u ponad 45 proc. leczonych. Liczba i nasilenie objawów niepożądanych było zależne od wieku leczonych, zaawansowania raka w momencie podjęcia leczenia, stosowanego skojarzenia leków i wyników terapii. Wraz z wiekiem i stopniem zaawansowania raka zmniejszała się tolerancja leczenia. Mniejsza skuteczność terapii także zwiększała jej toksyczność.