Obliczenia i pomiary dawek w radioterapii przy zastosowaniu automatycznego filtra klinowego - Popielarz, Magdalena; Piotrowski, Tomasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Celem pracy było wyznaczenie algorytmu pozwalającego na uzyskanie zadanego kąta nachylenia izodoz w akceleratorze liniowym Saturn 43F przy zastosowaniu automatycznego filtra klinowego. Przyjęto, że zadany kąt nachylenia izodozy referencyjnej można uzyskać ze złożenia dawek zaabsorbowanych podczas napromieniania polem otwartym oraz polem ze stałym klinem 60 o . W celu znalezienia zależności pomiędzy kątami izodoz i czasem napromieniania, wykonano pomiary dawki w fantomie pleksiglasowym na głębokościach referencyjnych (5 cm dla energii promieniowania X 6 MV oraz 10 cm dla X 15 MV i X 25 MV) wzdłuż osi klina dla pola otwartego, a następnie dla pola z klinem 60 o . Różnice w dawkach przeliczono na odpowiadające im różnice głębokości, które pozwoliły na wyznaczenie kąta nachylenia izodozy wzdłuż klina do izodozy dla pola otwartego.