Rakowiak wątroby leczony paliatywnie napromienianiem – opis przypadku - Skowronek, Janusz; Nyczak, Zbigniew (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Niewielka tolerancja wątroby na napromienianie ogranicza zastosowanie radioterapii w leczeniu guzów wątroby. W niektórych ośrodkach paliatywna radioterapia zmian przerzutowych w wątrobie jest przedmiotem prób klinicznych. Częściej bada się problem powikłań popromiennych wątroby po radioterapii nowotworów górnego piętra jamy brzusznej. Przedstawiono przypadek chorej z izolowanym rakowiakiem wątroby, leczonej paliatywnie napromienianiem. Leczenie rozpoczęto po wyczerpaniu możliwości chemioterapii oraz ze względu na wolny przebieg choroby i brak innych ognisk nowotworu. Po podaniu 2 800 cGy (dawką frakcyjną 200 cGy) na okolicę całej wątroby stwierdzono częściową remisję guzów w kolejnych badaniach TK. Chora przeżyła następnie 13 mies. i zmarła z powodu rozsiewu nowotworu do innych narządów. Omówiono dotychczas opublikowane wyniki radioterapii zmian nowotworowych w wątrobie.