Badania mechanizmu przeżywania komórek w warunkach braku adhezji - Małecki, Maciej; Sroczyńska, Paulina (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Przyleganie komórek do podłoża pełni istotną rolę w ich wzroście, różnicowaniu, migracji czy apoptozie. Celem niniejszej pracy była próba poznania mechanizmów warunkujących przeżywanie komórek w warunkach braku adhezji. Badania przeprowadzono na dwóch ludzkich liniach komórkowych: OVP 10 (komórki raka jajnika) oraz HCV-29 (komórki nabłonka przejściowego pęcherza moczowego). Do badań używano komórek rosnących in vitro w warunkach adhezji oraz kultywowanych na czas eksperymentu w formie zawiesiny. Procent komórek apoptotycznych wydaje się być w związku z ekspresją focal adhesion kinase (FAK). Techniką Western Blotting wykazano m. in. obecność FAK w adhezyjnych i pozbawionych adhezji komórkach linii OVP 10. W przypadku linii HCV-29 FAK był obecny jedynie w komórkach adhezyjnych. Obecność transkryptów mRNA w obu przypadkach (adhezyjne i pozbawione adhezji), sugerować może potranslacyjne modyfikacje tej kinazy.