Artykuł specjalnyLeczenie brodawek skórnych wywołanych przez wirusy brodawczaka ludzkiego (HPV, human papillomavirus) - Goyal-Stec, Manjari; Majewski, Sławomir (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Brodawki skórne ( cutaneous warts ) są jednym z najczęstszym problemów dermatologicznych u dzieci i młodzieży. Brodawki zwykłe, brodawki stóp i brodawki płaskie polegają na łagodnej proliferacji naskórka w wyniku miejscowego zakażenia wirusem brodawczaka ludzkiego ( human papillomavirus – HPV). Celem leczenia brodawek skórnych jest poprawa jakości życia zakażonych chorych, związana z estetycznym wyglądem skóry oraz zapobieganie rozprzestrzenianiu się infekcji na inne rejony skóry lub na inne osoby. Badania randomizowane i przeglądy medycyny opartej na faktach ( evidence-based medicine ) potwierdzają, że brak jest pojedynczej metody leczniczej zapewniającej całkowitą remisję brodawek u każdego chorego. Należy również podkreślić, że w obserwacji długoterminowej do 40% brodawek skórnych ulega samoistnej remisji (istnieje obrona przeciwwirusowa zarówno miejscowa, jak i ogólnoustrojowa organizmu, która powoduje, że nieleczone brodawki zwykle ustępują po pewnym czasie). Szczególne znaczenie ma układ immunologiczny, gdyż w przebiegu immunosupresji następuje znaczny wysiew zmian brodawkowych oraz znamiennie częstszy rozwój w ich obrębie stanów przedrakowych i raków. Wysoka skuteczność, bezpieczeństwo i niskie koszty stosowanych miejscowo preparatów zawierających kwas salicylowy (również preparatów złożonych), uzasadniają zalecanie tej metody jako terapii pierwszego rzutu we wszystkich postaciach brodawek skórnych. W dalszej kolejności stosowane są różnorodne metody leczenia obejmujące krioterapię, farmakoterapię (5-fluorouracil, bleomycyna, retinoidy), terapię laserem oraz immunoterapię. Oporność na preparaty kwasu salicylowego i nieskuteczność krioterapii wymagają skierowania pacjenta na specjalistyczne i indywidualnie dobierane leczenie. Poniższy artykuł zawiera podsumowanie wiedzy na temat epidemiologii i sposobów leczenia brodawek skórnych.