Artykuł specjalnyBezpieczeństwo stosowania retinoidów - Żaba, Ryszard (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
W artykule dokonano przeglądu mechanizmów działania, skuteczności, tolerancji i niepożądanych skutków różnych form retinoidów stosowanych miejscowo i/lub ogólnie. Leki te są stosowane w leczeniu ciężkich odmian trądziku i innych chorób. Doustne retinoidy są wysoce skuteczną grupą leków w terapii wielu chorób z zaburzeniami rogowacenia. Retinoidy są zaangażowane w regulację różnych funkcji biologicznych, m.in. wzrost komórek, różnicowanie i morfogenezę. Stosowanie tych preparatów, podobnie jak innych, wymaga rozważenia działań ubocznych w stosunku do korzyści.