Artykuł oryginalnyKorelacja allelu HLA-Cw*06 z wczesnym początkiem łuszczycowego zapalenia stawów - Szczerkowska-Dobosz, Aneta; Rębała, Krzysztof; Lange, Magdalena; Sokołowska-Wojdyło, Małgorzata; Sobjanek, Michał (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Łuszczyca stawowa jest chorobą uwarunkowaną genetycznie, wykazującą znamienne asocjacje z antygenami zgodności tkankowej (HLA). Allel Cw6 jest głównym markerem genetycznym zarówno łuszczycy zwyczajnej, jak i łuszczycowego zapalenia stawów. Celem niniejszej pracy było porównanie częstości występowania alleli HLA locus C ocenianych z wykorzystaniem metody PCR-SSP w populacji chorych na łuszczycowe zapalenie stawów (41 osób) i w grupie kontrolnej (80 osób) oraz ich korelacja z wiekiem chorych, w którym po raz pierwszy pojawiły się zmiany łuszczycowe na skórze i zapalenie stawów. Przeprowadzone badania wykazały, że w grupie chorych z łuszczycowym zapaleniem stawów częściej niż w populacji zdrowej występował allel Cw*06 (56% vs 18,7%; χ 2 = 12,91; p=0,0003; pc=0,004, RR=5,54, OR=3,76). W grupie chorych z ekspresją Cw*06 przeciętny wiek, w którym rozpoczęła się łuszczyca i zapalenie stawów, był znamiennie niższy (21,4 roku, p=0,01 i 25,7 lat, p=0,008) w porównaniu z chorymi Cw*06-ujemnymi (29 i 33,8 roku). Uzyskane wyniki potwierdzają korelację allelu Cw*06 z łuszczycowym zapaleniem stawów w populacji Polski północnej i sugerują, że allel Cw*06 odgrywa rolę nie tylko w zwiększonej podatności na łuszczycowe zapalenie stawów, lecz wpływa także na kliniczną ekspresję choroby.