Opis przypadkuGruźlica toczniowa skóry – opis przypadku i przegląd piśmiennictwa - Teresiak, Ewa; Czarnecka-Operacz, Magdalena (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Gruźlica nadal stanowi poważny problem diagnostyczny i terapeutyczny. Ryzyko zachorowania na gruźlicę wynosi 1–2% w krajach rozwijających się. Wzrost zachorowalności jest spowodowany przede wszystkim wzrastającą liczbą zakażeń wirusem HIV oraz migracją ludności. Gruźlica toczniowa jest bardzo przewlekłą i niszczącą postacią gruźlicy skóry. Najczęściej występuje po wygojeniu się zespołu pierwotnego lub w wyniku reaktywacji utajonej infekcji. Gruźlica toczniowa, obok gruźlicy rozpływnej, jest jedną z najczęściej występujących postaci gruźlicy skóry. Obraz kliniczny oraz histopatologiczny są wystarczające do włączenia leczenia. Dodatnią próbę tuberkulinową stwierdza się w przypadku gruźlicy toczniowej oraz gruźlicy brodawkującej skóry. Diagnostyka różnicowa obejmuje sarkoidozę, skórną postać tocznia rumieniowatego, kiłę trzeciorzędową, trąd, blastomykozę, leiszmaniozę skórną oraz przewlekłą bujającą piodermię. Niestety, gruźlica toczniowa skóry stanowi nadal duży problem diagnostyczny. Z powodu małej świadomości społecznej choroba jest rzadko, zbyt późno rozpoznawana i niedostatecznie leczona. W niniejszej pracy przedstawiono przypadek pacjentki leczonej w Klinice Dermatologii Akademii Medycznej w Poznaniu z powodu gruźlicy toczniowej skóry.