Opis przypadkuDwa przypadki trichoepithelioma - Czarniawska-Grzesińska, Małgorzata (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2006)
Trichoepithelioma są łagodnymi guzami pochodzenia włosowego, występującymi w dwóch postaciach: mnogiej, dziedziczonej autosomalnie dominująco, zwanej nabłoniakami gruczolakowatymi torbielowymi oraz pojedynczej, występującej sporadycznie. Jedną z jej form jest odmiana desmoplastyczna. Prezentujemy dwa przypadki trichoepithelioma : jeden to mnogie nabłoniaki gruczolakowate torbielowe u młodej kobiety z wyjątkowo licznymi guzami w obrębie twarzy, szyi i uszu, a drugi to pojedynczy trichoepithelioma desmoplasticum . Na ich podstawie zostało przedyskutowane różnicowanie kliniczne i histopatologiczne oraz możliwości terapeutyczne.