Informacje prasowe a rzeczywiste możliwości poradnictwa genetycznego w aspekcie psychoonkologicznym - Litwiniuk, Maria; Karolczak, Grażyna; Bręborowicz, Elżbieta (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Rak piersi jest najczęstszym w Polsce nowotworem złośliwym u kobiet. W ostatnim czasie, przy stałym wzroście zachorowalności, nie obserwuje się wzrostu umieralności. Ten pozytywny trend wiąże się m.in. z wcześniejszym wykrywaniem choroby. W propagowaniu wiedzy na temat raka piersi duże znaczenie mają media, w tym prasa. Doceniając rolę prasy, nie można jednak nie wspomnieć o wątpliwościach, jakie budzą prasowe informacje na temat badań genetycznych w raku piersi. Celem pracy jest zwrócenie uwagi na problem, jakim jest niewłaściwy sposób przekazywania informacji na temat badań genetycznych. Zły przekaz może sprawić, że kobiety po uzyskaniu ujemnego wyniku testu przestaną wykonywać badania kontrolne. Z kolei wydanie dodatniego wyniku, bez wcześniejszych niezbędnych informacji, może doprowadzić do poważnych problemów psychicznych i rodzinnych. Przed wykonaniem badania genetycznego pacjenta należy poinformować o sposobie postępowania w wypadku dodatniego wyniku testu i dopiero wtedy powinien on podejmować decyzję o wykonaniu testu.