Aktywność katepsyny D w surowicy krwi i moczu chorych na raka jelita grubego - Szajda, Sławomir D.; Roszkowska-Jakimiec2, Wiesława; Snarska, Jadwiga; Zwierz, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Katepsyna D [EC 3.4.23.5] jest proteinazą aspartylową. Jest jednym z enzymów kaskady proteolitycznej zaangażowanej w inwazję nowotworową i tworzenie przerzutów. Jej obecność stwierdzono zarówno w tkankach prawidłowych, jak i nowotworowych. Katepsyna D uczestniczy w penetracji guza w tkankach, migracji komórek nowotworowych i ich umiejscowieniu w ogniskach przerzutowych. Przeprowadzone badania miały na celu ocenę przydatności diagnostycznej oznaczania aktywności katepsyny D u chorych na gruczolakoraka jelita grubego. Badanie przeprowadzono w surowicy krwi i moczu 9 chorych, w wieku od 56 do 81 lat, z rozpoznanym histopatologicznie rakiem jelita grubego ( adenocarcinoma ), leczonych w I Klinice Chirurgii Ogólnej i Endokrynologicznej AM w Białymstoku, oraz 6 osób zdrowych w wieku od 28 do 40 lat, stanowiących grupę kontrolną. Aktywność katepsyny D oznaczano metodą Folina-Ciocalteau w modyfikacji miedziowej i wyrażano ją w surowicy krwi w nmol Tyr/ml/6 godz., a w moczu w nmol Tyr/mg białka/6 godz. Stężenie białka w moczu oznaczano metodą Lowry, a wyniki wyrażano w mg/ml. Aktywność katepsyny D w surowicy krwi chorych na raka jelita grubego była istotnie (o ponad półtora raza) wyższa od aktywności tego enzymu u osób zdrowych (p<0,003). Wyniki badañ moczu wskazywały na obniżenie aktywności katepsyny D w gruczolakoraku jelita grubego w porównaniu z osobami zdrowymi. Brak jest natomiast istotnych statystycznie różnic zarówno aktywności katepsyny D (p=0,426), jak i stężenia białka (p=0,139) w moczu chorych na gruczolakoraka jelita grubego, a grupą osób zdrowych. Wyniki sugerują możliwość wykorzystania aktywności katepsyny D w surowicy krwi jako markera gruczolakoraka jelita grubego.