Rozpoznanie i klasyfikacja stabilnej choroby wieńcowej - Śpiewak, Mateusz; Główczyńska, Renata; Małek, Łukasz A.; Grabowski, Marcin; Filipiak, Krzysztof J. (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Stabilna choroba wieńcowa należy do często występujących i upośledzających codzienną aktywność chorób. Podstawę rozpoznania stanowi wywiad, umożliwiający na podstawie 3 cech dolegliwości zakwalifikowanie ich jako typowego bólu dławicowego, nietypowego bólu dławicowego i bólu niewieńcowego. Badanie przedmiotowe i większość badań dodatkowych mają na celu potwierdzenie lub wykluczenie stanów i chorób współistniejących, co w istotny sposób może wpływać na dalsze postępowanie i rokowanie. W wątpliwych przypadkach w celu potwierdzenia rozpoznania można wykonać wiele badań dodatkowych, od najpowszechniej dostępnej elektrokardiograficznej próby wysiłkowej po koronarografię włącznie.