Rozpoznawanie choroby wieńcowej w warunkach podstawowej opieki zdrowotnej - Główczyńska, Renata; Pietrasik, Arkadiusz; Starczewska, Marta E.; Filipiak, Krzysztof J.; Opolski, Grzegorz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Stabilna choroba wieńcowa stanowi jeden z głównych problemów zdrowotnych polskiego społeczeństwa. Do programu POLKARD-SPOK włączono 31 116 osób z wysokim ryzykiem zdarzeń sercowo-naczyniowych, w tym 26 952 osoby z chorobą wieńcową w warunkach podstawowej opieki zdrowotnej. Co trzeci pacjent z rozpoznaną chorobą wieńcową przebył zawał serca. Większość pacjentów prezentowała objawy dławicowe w 1. i 2. klasie wg CCS (Canadian Cardiovascular Society). Elektrokardiograficzny test wysiłkowy był najczęstszą metodą służącą do rozpoznawania choroby wieńcowej. U 1/3 pacjentów z chorobą wieńcową wykonano badanie koronarograficzne i badanie echokardiograficzne. Istniały różnice w dostępności do badań diagnostycznych w celu rozpoznawania i monitorowania zaawansowania choroby wieńcowej w poszczególnych regionach Polski oraz w zależności od płci.