Wyniki badania wczesnego wykrywania czerniaka, przeprowadzonego u mieszkańców Poznania - Kycler, Witold; Świerzewski, Adam; Teresiak, Marek; Mackiewicz, Andrzej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Śmiertelność z powodu czerniaka w Polsce i na świecie systematycznie wzrasta. Głębokość naciekania skóry pozostaje najsilniejszym czynnikiem predykcyjnym przeżycia chorych, a badanie lekarskie skóry jest szansą na wykrycie cieńszych postaci czerniaka. Na świecie przeprowadza się szereg badań przesiewowych w celu wczesnego wykrycia czerniaka skóry. Strategia planowania i przeprowadzania takich badań jest wciąż przedmiotem dyskusji. Wielkopolskie Centrum Onkologii oraz Urząd Miejski zorganizowały akcję wczesnego wykrywania czerniaka u pełnoletnich mieszkańców Poznania. O akcji mieszkańcy miasta mieli okazję dowiedzieć się za pośrednictwem prasy, Internetu i radia. Badaniem objęto 2006 osób, które zgłosiły się w 2002 r. podczas 6 mies. trwania akcji. Zgłosiło się 2-krotnie więcej kobiet niż mężczyzn. U wszystkich osób wykonano całkowite badanie skóry, a u 599 (29,9%) badanych wycięto podejrzane zmiany skórne. Czerniaka stwierdzono w 8 przypadkach (0,4%), a w 40 (2%) przypadkach rozpoznano inne raki skóry. Obserwacje z przeprowadzonej przez nas akcji pozwoliły na sformułowanie następujących wniosków: (i) badania pozwalają na wczesną diagnozę czerniaka oraz innych nowotworów skóry; (ii) osoby powyżej 50. roku życia oraz osoby z grup ryzyka powinny regularnie badać całą skórę; (iii) zaleca się samobadanie skóry oraz profilaktyczne usuwanie podejrzanych zmian.