Rokowanie po radykalnej resekcji przełyku z powodu gruczolakoraka w zależności od klasyfikacji Lauréna i nadekspresji onkogenu c-erbB-2 - J.W. ten Kate, Fiebo; Johan A. Offerhaus, G.; Obertop, Hugo; Jan B. van Lanschot, J.; W. van Sandick, Johanna; Polkowski, Wojciech (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Typ histologiczny wg klasyfikacji Lauréna w gruczolakoraku przełyku (raku Barretta) i nadekspresja onkogenu c- erbB -2, są uznanymi czynnikami rokowniczymi – podobnie jak w raku żołądka. W niniejszej pracy badano wartość rokowniczą typu histologicznego i nadekspresji c- erbB -2 w gruczolakoraku przełyku. Guzy sklasyfikowano jako typ jelitowy, mieszany i rozlany, odpowiednio w 54 proc., 32 proc. i 15 proc. Guzy typu rozlanego charakteryzowały się gorszym rokowaniem niż guzy typu jelitowego. Wartość prognostyczna klasyfikacji Lauréna była niezależna od stopnia zaawansowania. Nadekspresję c- erbB -2 stwierdzono w 24 proc. nowotworów, wyłącznie w guzach jelitowych i obszarach typu jelitowego guzów mieszanych. Wszystkie guzy c- erbB -2-pozytywne były w III o /IV o zaawansowania, podczas gdy żaden z guzów w I o /II o zaawansowania nie wykazywał nadekspresji tego onkogenu. Wnioski: 1) klasyfikacja Lauréna jest niezależnym czynnikiem rokowniczym w gruczolakoraku przełyku, 2) guzy typu jelitowego i rozlanego różnią się onkogenetycznie, 3) nadekspresja c- erbB -2 zależy od stopnia zaawansowania, pojawiając się na późnym etapie progresji nowotworowej.