Leczenie choroby wieńcowej – polska rzeczywistość w świetle wyników badania POLKARD-SPOK - Pietrasik, Arkadiusz; Starczewska, Marta E.; Główczyńska, Renata; Rdzanek, Adam; Filipiak, Krzysztof; Jakubczyk, Michał; Łatek, Maciej; Opolski, Grzegorz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
W poniższym artykule przedstawiamy dane dotyczące prewencji wtórnej zawału serca w warunkach podstawowej opieki zdrowotnej, ze szczególnym uwzględnieniem stosowanych modeli farmakoterapii. Uzyskane dane pochodzą z badania POLKARD-SPOK, przeprowadzonego w ramach programu oceny zgodności Standardu podstawowej opieki kardiologicznej (SPOK) z obowiązującymi wytycznymi Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Projekt ten realizowany był pod auspicjami Narodowego Programu Profilaktyki i Leczenia Chorób Układu Sercowo-Naczyniowego POLKARD 2003–2005. W świetle aktualnych wytycznych postępowania z chorymi po przebytym zawale serca częstość przepisywania kwasu acetylosalicylowego, beta-adrenolityków, inhibitorów konwertazy angiotensyny i statyn nadal pozostaje na niezadowalającym poziomie.