Zastosowanie preparatów złożonych pierwszego rzutu w terapii hipotensyjnej - Kolasińska-Malkowska, Katarzyna; Tykarski, Andrzej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Nadciśnienie tętnicze stanowi jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych na świecie. Jest uważane za główny czynnik ryzyka wystąpienia zgonu, a także najczęściej występujący modyfikowalny czynnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Liczne badania dowodzą ograniczonej skuteczności tradycyjnej terapii pierwszego rzutu, jak monoterapia. W badaniach wykazano, że osiągnięcie docelowych wartości ciśnienia tętniczego (≤140/90 mmHg) w ciągu pierwszych 6 mies. od rozpoznania wiąże się z istotnie większą redukcją incydentów sercowo- -naczyniowych i śmiertelności całkowitej. Wyniki te potwierdzają kliniczne znaczenie osiągania szybkiej kontroli ciśnienia tętniczego, co podkreśla znaczenie wyboru optymalnej strategii leczenia już od samego początku. Zastosowanie połączenia dwóch leków z różnych grup poprzez działanie na różne mechanizmy patofizjologiczne umożliwia osiągnięcie lepszego efektu hipotensyjnego i skuteczniejszej ochrony przed powikłaniami narządowymi nadciśnienia. Zastosowanie tych preparatów pozwala na obniżenie stosowanych dawek leków w porównaniu z ich zastosowaniem w monoterapii, co umożliwia zmniejszenie liczby działań niepożądanych. Preparaty złożone zawierające małe dawki leków hipotensyjnych w terapii I rzutu zalecane są zarówno przez wytyczne PTNT, jak i ESH/ESC z 2003 r. W Polsce jedynym dostępnym preparatem złożonym pierwszego rzutu, czyli kombinacją leków w zredukowanych dawkach, jest połączenie inhibitora konwertazy angiotensyny (perindoprilu w dawce 2 mg) i diuretyku tiazydopodobnego (indapamidu w dawce 0,625 mg) o nazwie Noliprel. Wyniki badań omówione w tej pracy potwierdzają, że strategia rozpoczynania terapii od kombinacji perindoprilu i inadapamidu okazała się istotnie skuteczniejsza od tradycyjnych schematów leczenia pierwszego rzutu. Wysoka skuteczność hipotensyjna oraz działanie protekcyjne w nadciśnieniu tętniczym pozwalają przypuszczać, że ta kombinacja diuretyku tiazydopodobnego i inhibitora konwertazy angiotensyny może być szczególnie korzystna u pacjentów z cukrzycą, niezależnie od obecności nadciśnienia tętniczego. Wyniki badania ADVANCE otwierającego nowe potencjalne wskazania terapeutyczne dla preparatu stanowiącego połączenie leków hipotensyjnych pierwszego rzutu perindoprilu z indapamidem spodziewane są w 2007 r.