Witryny internetowe – środkami wsparcia i edukacji chorych na raka i ich najbliższych – na przykładzie serwisu www Amerykańskiego Towarzystwa Rakowego - Mackiewicz, Małgorzata; Grabarczyk, Piotr; Wysocki, Piotr (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Kontynuując cykl artykułów poświęconych onkologii w Internecie, tym razem skupiliśmy się na tematyce edukacji pacjentów onkologicznych i ich rodzin. Powstaje coraz więcej serwisów www, które spełniają te zadania. Jednym z takich przykładów jest strona Amerykańskiego Towarzystwa Rakowego (American Cancer Society). Dwanaście głównych odnośników prowadzi m.in. do podstron zawierających: statystyki dotyczące występowania chorób nowotworowych w społeczeństwie amerykańskim, opisy alternatywnych metod leczniczych czy porady dla rodziców dzieci chorych na raka. Zaprojektowana głównie z myślą o pacjentach i ich najbliższych witryna ta powinna być wzorem dla analogicznych stron powstających w polskich zasobach internetowych.