Kardiochirurgia dorosłychOcena wpływu filtrowanej kardiopleginy krwistej na stymulację ekspresji molekuł adhezyjnych u chorych poddanych chirurgicznej rewaskularyzacji mięśnia sercowego - Jasiński, Jarosław; Burchardt, Paweł; Poprawka, Tomasz; Kalawski, Ryszard; Żeromski, Jan; Wysocki, Henryk; Siminiak, Tomasz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wstęp: Zarówno krążenie pozaustrojowe, jak i niedokrwienie serca w trakcie CABG stymulują aktywację granulocytów obojętnochłonnych (PMN) do produkcji cytotoksycznych wolnych rodników. W wyniku aktywacji dochodzi również do wzrostu ekspresji molekuł adhezyjnych przez PMN. Z prac doświadczalnych wiemy, że redukcja PMN docierających do obszaru niedokrwienia i reperfuzji przez zastosowanie filtrów leukocytarnych powinna ograniczać niekorzystne efekty wywoływane przez te komórki. Cel: Celem pracy była ocena zmiany ekspresji molekuł adhezyjnych na powierzchni wzorcowych PMN pod wpływem osocza u osób poddanych CABG w krążeniu pozaustrojowym z podaniem kardiopleginy krwistej filtrowanej i niefiltrowanej. Materiał i metody: U 40 pacjentów poddawanych CABG pobierano osocze z aorty, żyły głównej i zatoki wieńcowej, przed niedokrwieniem, na początku i 25 min po reperfuzji. Po inkubacji próbek osocza z wzorcowymi PMN ekspresję molekuł adhezyjnych oceniano za pomocą cytometrii przepływowej. Wyniki i wnioski: W przebiegu niedokrwienia i reperfuzji dochodzi do wzrostu ekspresji molekuł adhezyjnych na PMN z krwi tętniczej, a zmniejsza się ekspresja tych antygenów po niedokrwieniu w krwi żylnej. Zastosowanie filtrów leukocytarnych przy kardioplegii krwistej, w trakcie jej kolejnych podań, nie ma wpływu na ekspresję molekuł adhezyjnych PMN.