Kardiochirurgia dorosłychWpływ nadciśnienia tętniczego na zależną od stanu zdrowia jakość życia u chorych z ostrymi zespołami wieńcowymi bez uniesienia odcinka ST, poddanych chirurgicznej rewaskularyzacji mięśnia sercowego. Obserwacja 2-letnia - Szyguła-Jurkiewicz, Bożena; Trzeciak, Przemysław; Michalak, Alicja; Styn, Tomasz; Przybylski, Roman; Pacholewicz, Jerzy; Ryfiński, Bogusław; Foremny, Jerzy; Zembala, Marian; Poloński, Lech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Cel: Celem pracy było porównanie jakości życia podczas 2-letniej obserwacji u 261 chorych z ostrymi zespołami wieńcowymi bez przetrwałego uniesienia odcinka ST, poddanych wczesnej strategii inwazyjnej i pomostowaniu naczyń wieńcowych (CABG), z nadciśnieniem tętniczym (grupa A) i bez nadciśnienia tętniczego (grupa B). Materiał i metody: Kryteria włączenia: bóle wieńcowe w spoczynku w ciągu 24 godz. przed przyjęciem oraz przynajmniej jedno z wymienionych: 1) obniżenia odcinka ST (≥0,05 mV) co najmniej w 2 odprowadzeniach, 2) przemijające ( 0,1 ng/ml, CK-MB >5 ng/ml). Jakość życia oceniano za pomocą kwestionariusza SF-36, który został wypełniony przez 240 spośród 261 chorych (92%). Grupa A liczyła 157, a grupa B – 83 chorych. Wyniki: W grupie A istotnie częściej konieczna była ponowna hospitalizacja (23 vs 10%, p<0,01), istotnie rzadziej wykonywany był zabieg przezskórnej interwencji wieńcowej (0 vs 5%), obie grupy nie różniły się częstością występowania niestabilnej choroby wieńcowej (5 vs 5%, NS). W grupie A stwierdzono istotnie gorsze funkcjonowanie fizyczne (41,51±10,61 vs 45,28±6,74, p<0,004) i psychiczne (45,54±12,35 vs 48,95±9,9, p<0,03) w porównaniu z grupą B. Wniosek: W analizowanej grupie poczucie zdrowia fizycznego i psychicznego uzyskiwane w subiektywnej ocenie chorych w 2 lata po zabiegu CABG jest gorsze u chorych ze współistniejącym nadciśnieniem tętniczym