Alkohol jako czynnik ryzyka choroby nowotworowej - Godlewski, Dariusz; Wojtyś, Piotr; Bury, Przemysław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
W 1988 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (International Agency for Research on Cancer – IARC) dokonała podsumowania dostępnych danych dotyczących spożywania alkoholu i związanego z tym ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej [1]. Wyniki zdecydowanej większości badań pozwoliły wówczas na wysunięcie twierdzenia, że w przypadku niektórych lokalizacji nowotworów, alkohol jest czynnikiem bezpośrednio związanym z częstością ich występowania. Kolejne analizy epidemiologiczne potwierdziły tę zależność. Korzystając z piśmiennictwa światowego, w artykule zawarto syntetyczny przegląd najważniejszych badań dotyczących wpływu konsumpcji napojów alkoholowych na wartość ryzyka wystąpienia nowotworów złośliwych. Scharakteryzowano wpływ tego czynnika na powstawanie tzw. nowotworów alkoholozależnych: nowotwory jamy ustnej i gardła, krtani, przełyku, wątroby.