TorakochirurgiaOcena obecności antygenu CD25 na limfocytach pacjentów chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca (NDRP) - Rybojad, Paweł; Tabarkiewicz, Jacek; Koncewicz, Tomasz; Górniewski, Grzegorz; Roliński, Jacek; Goździuk, Kazimierz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Cel: Celem przeprowadzonych badań była ocena obecności markera aktywacji CD25 na limfocytach T i B we krwi obwodowej, guzie i najbliższym guza węźle chłonnym u chorych leczonych operacyjnie z powodu NDRP. Materiał i metody: Badaniami objęto 29 kolejnych chorych na NDRP w stopniu zaawansowania IB–IIIA poddanych radykalnej resekcji zmian nowotworowych. Ocenie poddano subpopulacje limfocytów we krwi obwodowej, guzie nowotworowym i drenującym węźle chłonnym. Grupę odniesienia stanowiło 15 zdrowych ochotników, u których oceniono odsetek limfocytów we krwi obwodowej. Do oznaczenia markerów aktywacji w pobranym materiale tkankowym użyto przeciwciał monoklonalnych i cytometru przepływowego. Wyniki: W badaniach własnych stwierdzono istotnie największy odsetek limfocytów CD4 + /CD25 + w obrębie węzła chłonnego. Ich procent był wyższy w stosunku do komórek tego typu, znajdujących się we krwi. Jednocześnie odnotowano, że procent limfocytów CD4 + /CD25 + był wyższy w obrębie guza w porównaniu z krwią obwodową. Różnice w poszczególnych kompartmentach nie były jednak istotne statystycznie. U chorych na NDRP stwierdzono wzrost odsetka limfocytów CD4 + i CD19 + wykazujących ekspresję antygenu CD25 oraz spadek limfocytów CD8 + /CD25 + w porównaniu z osobami zdrowymi. Wnioski: Zebrane informacje sugerują istotny udział poszczególnych subpopulacji limfocytów w przebiegu NDRP. Obniżony odsetek aktywowanych limfocytów CD8 + u chorych na NDRP w porównaniu z osobami zdrowymi może być związany z osłabieniem odpowiedzi komórkowej, a co za tym idzie, odpowiedzi przeciwnowotworowej. Natomiast wzrost procentu limfocytów CD4 + oraz CD19 + noszących na swej powierzchni marker CD25 u chorych w porównaniu ze zdrowymi może świadczyć o aktywacji odpowiedzi typu Th2, która może być przejawem immunosupresyjnego wpływu nowotworu.