TorakochirurgiaZastosowanie resorbowalnego płatka kolagenowo-fibrynowego TachoComb do uszczelnienia miąższu płuca skraca czas drenażu jamy opłucnej po operacjach torakochirurgicznych - Kowalewski, Janusz; Dancewicz, Maciej; Bella, Mariusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wstęp: Szczelność miąższu płuca po operacji można uzyskać poprzez ręczne szycie płuca, używając zszywaczy mechanicznych czy klejów tkankowych lub wykorzystując płatki kolagenowo-fibrynowe (TachoComb). Celem pracy było sprawdzenie, jak zastosowanie TachoCombu do uszczelnienia płuca wpływa na czas trwania przecieku powietrza i ilość płynu drenowanego z jamy opłucnej po wybranych operacjach torakochirurgicznych. Materiał i metodyka: Analizie poddano 122 chorych, u których w latach 2003–2005 wykonano jedną z operacji: resekcję pęcherzy rozedmowych, dekortykację płuca, częściowe wycięcie miąższu płuca przy towarzyszącym zarośnięciu jamy opłucnej. W 58 przypadkach wykorzystano wyłącznie szew ręczny i zszywacze mechaniczne, zaś u 64 chorych użyto dodatkowo TachoCombu. Wyniki: W grupach chorych, u których zastosowano TachoComb do uszczelnienia miąższu płuca po dekortykacji oraz po resekcji miąższu płucnego w sytuacji zarośniętej jamy opłucnej, stwierdzono znamiennie krótszy czas przecieku powietrza i mniejszą ilość płynu drenowanego z jamy opłucnej po operacji. Wniosek: Użycie TachoCombu istotnie skraca czas drenażu jamy opłucnej po wybranych operacjach torakochirurgicznych.