Anestezjologia i intensywna terapia Związek oporności na aspirynę z występowaniem incydentów niedokrwiennych u pacjentów po chirurgicznym leczeniu choroby niedokrwiennej serca - Golański, Ryszard; Watała, Cezary; Iwaszkiewicz-Zasłonka, Alicja; Kuliczkowski, Wiktor; Zasłonka, Janusz; Golański, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wstęp: Brak skutecznego przeciwpłytkowego działania kwasu acetylosalicylowego (ASA) u chorych po wykonaniu pomostów aortalno-wieńcowych (CABG) w krążeniu pozaustrojowym może być jedną z przyczyn występowania pooperacyjnego niedokrwienia mięśnia sercowego (PNMS) jako konsekwencji wczesnej niedrożności zespoleń. Cel: Analiza częstości występowania PNMS u pacjentów z laboratoryjną opornością na przeciwpłytkowe działanie ASA (LAR). Materiał i metodyka: 46 pacjentów, w wieku 59,6±7,8 lat, leczonych operacyjnie z powodu choroby wieńcowej, otrzymywało 325 mg ASA od 1. doby po operacji. Reaktywność płytek była badana 10 dni po operacji. LAR wykrywano, stosując metodę impedancyjną agregacji we krwi pełnej (WBEA), pomiar czasu okluzji (CT) przy użyciu PFA-100TM oraz oznaczenia stężenia tromboksanu B 2 w osoczu. Wydzielono 5 kategorii: A – płytki oporne (4 cechy LAR), B – słabo zahamowane (3 z czterech cech oporności), C – umiarkowanie zahamowane (2 cechy), D – zahamowane (1 cecha), E – całkowicie zahamowane (brak cech LAR). PNMS oceniano na podstawie analizy EKG oraz badań enzymatycznych. Wyniki: U 12 pacjentów rozpoznano PNMS, w tym u 3 zawał mięśnia sercowego. W kategorii A LAR znalazło się 5 pacjentów, z czego 3 miało PNMS (60%), w kategorii B – 5 pacjentów, w tym 2 z PNMS (40%), C – 15/2 (13%), D – 17/5 (29%), E – 4/0. Wnioski: 1. PNMS częściej występuje u pacjentów, których płytki wykazywały LAR. Na obecnym etapie badań można jedynie stwierdzić jednoczesne występowanie obu zjawisk u pacjentów po CABG. 2. Największą różnicę między pacjentami z PNMS i bez tego powikłania zaobserwowano w teście dynamicznej generacji tromboksanu B 2 .