Anestezjologia i intensywna terapiaW jaki sposób można zwiększyć szanse chorego we wstrząsie kardiogennym? - Nadziakiewicz, Paweł; Knapik, Piotr (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wstrząs kardiogenny rozwija się u ok. 7% chorych z zawałem serca. Pomimo postępu w leczeniu, śmiertelność jest nadal wysoka i prawie połowa chorych umiera. Obecnie wiadomo, że rewaskularyzacja tętnicy odpowiedzialnej za zawał mięśnia sercowego jest postępowaniem z wyboru w takich przypadkach. Nie zawsze to wystarcza i konieczne jest zastosowanie amin katecholowych wsparcia układu krążenia za pomocą balonu do kontrpulsacji wewnątrzaortalnej lub innych urządzeń wspomagających pracę serca. Dodatkowo zastosowanie technik intensywnej terapii, takich jak wentylacja mechaniczna czy hemofiltracja, ma na celu wyrównanie zaburzeń homeostazy, wywołanych zmniejszeniem rzutu minutowego serca oraz systemową odpowiedzią zapalną.