RehabilitacjaAktywność ruchowa a czynniki zapalne i funkcja śródbłonka u dorosłych mężczyzn z chorobą niedokrwienną serca - Nonas, Monika; Fornalczyk-Wachowska, Ewa; Śmigielski, Janusz; Jegier, Anna (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wstęp: Systematyczny wysiłek fizyczny ma ścisły związek z profilaktyką choroby niedokrwiennej serca. Dotychczas nie udowodniono jednoznacznie, co jest podstawą tego zjawiska. Prawdopodobnie dużą rolę w tej zależności odgrywa śródbłonek naczyniowy. Celem pracy było określenie zależności pomiędzy funkcją śródbłonka i obecnością stanu zapalnego a wydolnością fizyczną i aktywnością ruchową u mężczyzn z chorobą niedokrwienną serca. Materiał i metody: Badaniami objęto 60 dorosłych mężczyzn z rozpoznaną chorobą niedokrwienną serca, o średniej wieku 55,6±6,6 lat, których podzielono na dwie grupy w zależności od deklarowanej aktywności ruchowej w czasie wolnym od pracy. Granicą podziału był wydatek energetyczny na aktywność ruchową na poziomie 600 kcal/tydz. Aktualną sportowo-rekreacyjną aktywność ruchową oceniono za pomocą kwestionariusza Seven Day Physical Activity Recall. Wydolność fizyczną określono za pomocą wartości równoważnika metabolicznego (METs) uzyskanej na koniec submaksymalnej próby wysiłkowej. Funkcję śródbłonka oraz obecność stanu zapalnego oceniono poprzez oznaczenie metodą ELISA w surowicy krwi: hsCRP, sICAM-1 i sE-sel. Ponadto określono wybrane czynniki ryzyka przewlekłych chorób sercowo-naczyniowych i metabolicznych, w tym również dokonano pomiarów podstawowych parametrów antropometrycznych. Wyniki: W porównaniu z mężczyznami z chorobą niedokrwienną serca nieaktywnymi ruchowo, u mężczyzn aktywnych fizycznie obserwowano niższe, lecz nieistotnie statystycznie, stężenie hsCRP (2,9±2,1 vs 3,6±2,7 mg/l; p>0,05) oraz brak różnic w stężeniu sICAM-1 (350,1±85,7 vs 338,6±58,8 ng/ml; p>0,05) i sE-sel (58,6±33,7 vs 57,2±25,7 ng/ml; p>0,05) w surowicy krwi. Nie wykazano zależności pomiędzy wydolnością fizyczną mężczyzn z chorobą niedokrwienną serca a stężeniem w surowicy krwi hsCRP, sICAM-1 i sE-sel (odpowiednio: r=-0,08, p=0,67; r=-0,02, p=0,93; r=0,14, p=0,47). Wnioski: W badaniu nie wykazano, aby wydatek energetyczny na systematyczny wysiłek fizyczny ≥600 kcal/tydz. wiązał się z istotnie lepszą funkcją śródbłonka i mniejszą aktywnością stanu zapalnego, określonych za pomocą stężenia hsCRP, sICAM-1 i sE-sel, u mężczyzn z chorobą niedokrwienną serca.