Wpływ sześciomiesięcznej przezskórnej suplementacji 17β-estradiolem wraz z doustną podażą medroksyprogesteronu lub doustnej podaży simwastatyny na poziomy glikemii i insulinemii u kobiet po menopauzie z prawidłową i nieprawidłową tolerancją glukozy - Krzysiek, Józef; Milewicz, Tomasz; Sztefko, Krystyna; Skucińska, Dorota; Radowicki, Stanisław (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Cel pracy: Celem pracy było porównanie wpływu przeskórnej podaży 17β-estradiolu wraz z doustną octanu medroksyprogesteronu (HTZ) do doustnej podaży simwastatyny na poziom glukozy insuliny u pacjentek po menopauzie z prawidłową i nieprawidłową tolerancją glukozy (IGFT). Materiał i metody: 68 kobiet po menopauzie podzielono na 6 grup. W grupach A, B, C znajdowały się pacjentki z prawidłową tolerancją glukozy, a w grupach D, E, F z nieprawidłową tolerancją glukozy. Grupa A – 17 pacjentek, grupa D –11 pacjentek – obie grupy przyjmowały przezskórną ciągłą suplementację 17β-estradiolem (Oesclim 50 – Fournier-Solvay) z doustną podażą medroksyprogesteronu w dawce 10 mg (Gestomikron – Adamed). Grupa B – 10 pacjentek, grupa E – 10 pacjentek – obie grupy otrzymywały dziennie 20 mg simwastatyny (Zocor-MSD). Grupa C i F po 10 pacjentek – porady dietetyczne i obserwacja kliniczna. Badania kliniczne i laboratoryjne wykonano u każdej z kobiet przed rozpoczęciem badania oraz w 3. i 6. mies. jego trwania. W warunkach podstawowych oznaczono stężenie FSH, estradiolu, insuliny i glukozy. W trakcie doustnego testu obciążenia glukozą oznaczano stężenie glukozy oraz insuliny w 120. min jego trwania. Wyniki: W grupie pacjentek z prawidłową tolerancją glukozy HTZ zwiększała stężenie insuliny na czczo i w trakcie obciążenia glukozą. W grupie D HTZ nie wywoływała takiego efektu. Simwastatyna w grupie pacjentek z IGT obniżała stężenie insuliny na czczo. W grupie pacjentek po menopauzie, z prawidłową tolerancją glukozy, otrzymujących hormonalną terapię zastępczą, obserwowano zmiany oporności receptora insulinowego, a simwastatyna nie wpływała na to zjawisko. W trakcie stosowania HTZ u kobiet z nieprawidłową tolerancją glukozy nie obserwowano zmian wrażliwości receptora insulinowego, podczas gdy zastosowanie simwastatyny poprawiało tę wrażliwość.