Niskie dawki w terapii hormonalnej okresu menopauzy - Pertyński, Tomasz; Stachowiak, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Niskie dawki estrogenów i progestagenów są coraz popularniejszymi formami w terapii hormonalnej kobiet w okresie menopauzy. Niskodawkowa terapia hormonalna (HT), przy porównywalnej skuteczności terapeutycznej, daje mniej objawów ubocznych i jest bezpieczniejsza od standardowych dawek hormonów. Zaleca się, by tę formę HT preferować przy rozpoczynaniu leczenia hormonalnego, jak również u wszystkich kobiet ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i onkologicznych.