Następstwa osteoporotycznego złamania kości - Marcinkowska, Michalina; Wawrzyniak, Anna; Horst-Sikorska, Wanda (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Nowoczesna medycyna pozwala, poprzez działania profilaktyczne, zapobiegać wystąpieniu wielu jednostek chorobowych, a w razie wystąpienia schorzenia skuteczniej je leczyć. Przyczynia się to do przedłużenia długości życia populacji ludzkiej i do częstszego występowania chorób charakterystycznych dla wieku podeszłego, w tym osteoporozy. Celem pracy była analiza konsekwencji złamań niskoenergetycznych kości. Przedstawiono przegląd literatury krajowej i zagranicznej oraz rezultaty własnych obserwacji dotyczące powyższych zagadnień. Poważnymi konsekwencjami osteoporozy są złamania, z czego najgroźniejsze to te, które zlokalizowane są w bliższym końcu kości udowej (bkku). Przewiduje się, że na świecie liczba złamań tej okolicy wzrośnie z 1,7 mln rocznie w 1990 r. do 6,3 mln w 2050 r. Każde złamanie wiąże się z ryzykiem dotyczącym wystąpienia powikłań, takich jak ból, utrata samodzielności i sprawności, występowanie infekcji, zakrzepicy, odleżyn oraz komplikacji ze strony układu sercowo-naczyniowego. W grupie chorych ze złamaniem BKKU wyraźnie zwiększa się ryzyko zgonu i wg różnych źródeł wynosi nawet do 40%. Świadomość poważnych zagrożeń związanych ze złamaniem niskoenergetycznym powinna spowodować wprowadzenie i rozpropagowanie wśród lekarzy praktyków zdecydowanie bardziej aktywnego postępowania zapobiegawczego wobec pacjentów z grup ryzyka.