Ibandronian – nowa opcja leczenia osteoporozy - Sewerynek, Ewa (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Osteoporoza jest systemową chorobą układu kostnego, charakteryzującą się obniżeniem wytrzymałości kości, co w konsekwencji prowadzi do zwiększonego ryzyka złamań. Wytrzymałość kości jest składową gęstości mineralnej kości i jakości tkanki kostnej. Osteoporoza jest chorobą przewlekłą, wymagającą systematycznego i częstokroć wieloletniego leczenia. Istnieje kilka możliwych sposobów prewencji i terapii osteoporozy. Poza leczeniem farmakologicznym istotną rolę odgrywa odpowiednia dieta, zmiana stylu życia oraz aktywność fizyczna. Lekami najczęściej stosowanymi w leczeniu osteoporozy pomenopauzalnej są bisfosfoniany. Poprawiają gęstość mineralną kości i mikroarchitekturę tkanki kostnej oraz zmniejszają ryzyko złamań. Mimo wprowadzania nowych metod terapeutycznych, wciąż stanowią one podstawową grupę leków, a w celu poprawy komfortu przyjmowania i zmniejszenia objawów niepożądanych, badania ostatnich lat prowadzą przede wszystkim do redukcji częstości oraz zmiany sposobu ich podawania. Stosowanie preparatu ibandronian raz w miesiącu zmniejszyło liczbę powikłań ze strony przewodu pokarmowego oraz poprawiło tolerancję leku. Wdrożenie nowej formy terapii w postaci dożylnej może pozwolić na wyeliminowanie wielu objawów niepożądanych i poprawę stopnia przestrzegania zasad leczenia przewlekłego.