Ogólnoustrojowa reakcja uczuleniowa na siatkę prolenową zastosowaną w leczeniu operacyjnym - Matyszewski, Artur; Maciołek-Blewniewska, Grażyna; Pawłowski, Tadeusz; Malinowski, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
W pracy przedstawiono przypadek 38-letniej pacjentki, u której wystąpiły ciężkie objawy ogólnoustrojowej reakcji nadwrażliwości na siatkę prolenową, zastosowaną w leczeniu operacyjnym cystocoele z defektem centralnym i bocznym współistniejącym z wysiłkowym nietrzymaniem moczu. Operacja została przeprowadzona techniką z podwójnym dostępem przez otwory zasłonione (,I>double TOT approach ). Opisano przebieg procesu chorobowego, powikłania oraz proces diagnostyczny i terapeutyczny. Pacjentkę wypisano do domu w 27. dobie po zabiegu w stanie ogólnym dobrym. W 10. tyg. po zabiegu stwierdzono erozję fragmentu siatki, który następnie usunięto. W czasie rocznej obserwacji nie stwierdzono nawrotu cystocoele ani objawów wysiłkowego nietrzymania moczu.