Terapia lokalna Vagifemem u kobiet leczonych z powodu raka endometrium i raka szyjki macicy - Markowska, Janina; Kurczab, Renata; Grabowski, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Objawy zanikowego zapalenia pochwy oraz nietrzymania moczu stwarzają poważne problemy u pacjentek w okresie menopauzalnym, poddanych brachyterapii. Celem pracy była ocena skuteczności miejscowego działania preparatu Vagifem w leczeniu zanikowego zapalenia pochwy i nietrzymania moczu. Stwierdzono, że preparat Vagifem wpływa znacząco na poprawę głównie zmian zanikowo-zapalnych w pochwie, w mniejszym stopniu nietrzymania moczu. Zastosowanie preparatu Vagifem nie stwarza zagrożenia nawrotu raka z onkologicznego punktu widzenia.