Następstwa kliniczne pobrania nerki do przeszczepienia - Pączek, Leszek; Ciszek, Michał (Problemy Lekarskie/Medical Problems, 2006)
Przeszczepienie nerki od żywego dawcy to jedna z metod leczenia schyłkowej niewydolności nerek. Wykazano, że wyniki przeszczepiania nerek od żywych dawców są lepsze niż wyniki przeszczepiania nerek ze zwłok. W pracy omówiono potencjalne ryzyko pobrania nerki oraz konsekwencje medyczne dla dawcy. Przedstawiono także aktualne zalecenia dotyczące kwalifikacji potencjalnego dawcy nerki