Możliwość ochrony tkanek prawidłowych przy zastosowaniu radioterapii konformalnej pozagałkowej oftalmopatii w przebiegu choroby Gravesa-Basedowa - Wydmański, Jerzy; Miszczyk, Leszek; Bilnik, Marcin (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Jednym z głównych problemów konwencjonalnej radioterapii okolicy zagałkowej w przebiegu choroby Gravesa-Basedowa jest ryzyko późnych powikłań popromiennych ze strony poszczególnych struktur gałki ocznej, głownie soczewki. Wraz z rozwojem technik radioterapii poprawiały się możliwości ochrony tkanek zdrowych, a tym samym obniżenia ryzyka uszkodzeń popromiennych. W pracy zaprezentowano współczesne sposoby leczenia promieniami chorych z naciekami pozagałkowymi na przykładzie 2 przypadków. Przedstawiono możliwości oszczędzenia tkanek zdrowych znajdujących się w obszarze napromieniania i w bezpośrednim jego sąsiedztwie oraz próby określenia stopnia ryzyka ich uszkodzenia. W oparciu o ocenę przedstawionych technik leczenia można sformułować wniosek, że konformalna radioterapia jest bezpieczną metodą leczenia chorych z wytrzeszczem gałek ocznych.