Śródnabłonkowa neoplazja szyjki macicy związana z obecnością atypowych komórek nabłonka wielowarstwowego płaskiego w rozmazach cytologicznych - Gilewicz, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Badano grupę 176 kobiet, u których w przeszłości stwierdzano w rozmazach cytologicznych obecność atypowych komórek nabłonka wielowarstwowego płaskiego. Wykonano powtórne badanie cytologiczne i badanie kolposkopowe; wynik tego ostatniego był podstawą do pobrania celowanych wycinków. Badanie cytologiczne u 60 kobiet (34,1 proc.) nie potwierdziło wcześniejszego rozpoznania, tj. obecności ASCUS, u pozostałych 116 badanych (65,9 proc.) w 27 przypadkach rozpoznano dysplazję małego stopnia (LSIL), w tym u 6 badanych cytologicznie kobiet stwierdzono koilocyty; natomiast w 1 przypadku rozpoznano dysplazję dużego stopnia (HSIL). U pozostałych 23 kobiet wykryto w rozmazach atypowe komórki metaplastyczne (atypical cells of squamous metaplastic type). Badanie histopatologiczne potwierdziło zmiany typu SIL w 23 przypadkach, HSIL – w 1 przypadku, u pozostałych 7 kobiet wynik badania w kierunku śródnabłonkowej neoplazji był negatywny. Współistnienie śródnabłonkowej neoplazji szyjki macicy z obecnością atypowych komórek nabłonka płaskiego charakteryzowało grupę kobiet, u których potwierdzono obecność 3 lub więcej czynników ryzyka rozwoju CIN lub u których wyniki uprzednio wykonywanych badań cytologicznych były nieprawidłowe.