Nowy wspaniały świat - Mackiewicz, Krystyna; Szczepaniak, Stanisław (Menedżer Zdrowia, 2006)
Krystyna Mackiewicz, dyrektor szpitala w Poznaniu polemizuje z bezkrytycznymi zwolennikami całkowitej prywatyzacji polskiej służby zdrowia oraz wytyka niedociągnięcia nzoz-ów stwierdzając m.in., że jeżeli nzoz-y mają być równoprawnym elementem systemu konieczne jest wprowadzenie mechanizmu zapobiegającego efektowi tzw. cream-skimming, czyli wybierania najbardziej dochodowych pacjentów. Na ten sam temat wypowiadają się też m.in. Jan Talaga, Wojciech Przybylski i Elżbieta Makulska-Gertruda.