Eurowpadka - Szczęsny, Jacek (Menedżer Zdrowia, 2006)
Polski system ochrony zdrowia działa w warunkach permanentnego niedoboru środków. Szansą ich uzupełnienia miały być fundusze zadeklarowane przez Unię Europejską w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko w ramach Priorytetu XIII – Bezpieczeństwo zdrowotne i poprawa efektywności systemu ochrony zdrowia. Przedstawiciele ministra zdrowia wnioskowali o przydzielenie 3,5 mld euro. Tymczasem Rada Ministrów zdecydowała, że na cele zdrowotne przekaże w sumie ok. 295 mln euro. Prawie dziesięć razy mniej niż chciał Zbigniew Religa.