Endoklinika - Konarska, Iwona (Menedżer Zdrowia, 2006)
Kliniki Olympus powstały przez pączkowanie. Pod koniec lat 70. w jednym pokoju Szpitala Kolejowego na warszawskiej Pradze stały dwa endoskopy. W 1991 r. w trzech salach pracowało osiem osób a cztery lata później zbudowano pracownię. Zespół lekarzy skupił się wokół dr. Jana Pertkiewicza – jednego z najlepszych w Europie specjalistów endoskopii. Dziś w klinice pracuje pięciu specjalistów endoskopii, jeden radiolog, trzech anestezjologów i kilkanaście pielęgniarek.