Potencjalne zastosowania leczenia metabolicznego (trimetazydyny) u chorych z dysfunkcją lewej komory serca - Banach, Maciej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Trimetazydyna jest pochodną piperazyny, która wybiórczo hamuje β-oksydację kwasów tłuszczowych. Prowadzi to do hamowania utleniania wolnych kwasów tłuszczowych oraz wtórnego nasilenia utleniania glukozy. Najnowsze wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego ds. leczenia stabilnej dławicy piersiowej dokładnie określają rolę trimetazydyny w postępowaniu farmakologicznym w tej grupie chorych. Zastosowanie leczenia metabolicznego u pacjentów z dysfunkcją lewej komory serca, pomimo wielu dostępnych wyników, wciąż wymaga potwierdzenia w dużych, randomizowanych, kontrolowanych placebo badaniach klinicznych. Prace opublikowane w 2005 i 2006 r. wskazują jednak, że leczenie metaboliczne zostanie ujęte już w kolejnych wytycznych postępowania u chorych z niewydolnością mięśnia sercowego.