Zastosowanie inhibitorów kalcyneuryny w lecznictwie dermatologicznym - Silny, Wojciech (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
W ostatnich 20–30 latach wprowadzono do medycyny nową generację leków, których wspólną cechą jest hamowanie aktywności komórek immunokompetentnych, odpowiedzialnych za procesy zapalne w organizmie człowieka. Cechują się one wybitnymi właściwościami immunosupresyjnymi, co zostało wykorzystane w hamowaniu odpowiedzi immunologicznej przy przeszczepianiu narządów. Szybko stwierdzono, że inhibitory kalcyneuryny mogą być wykorzystane w leczeniu wielu chorób skóry. W niniejszej pracy przedstawiono obecne możliwości zastosowania cyklosporyny A, takrolimusu i pimekrolimusu w terapii różnych dermatoz. Niektóre z powyższych preparatów można w dermatologii zastosować tylko ogólnie, inne natomiast systemowo i miejscowo. W wyniku przeprowadzonych badań okazało się, że cyklosporyna A jest niezwykle pomocna w leczeniu ciężkich postaci atopowego zapalenia skóry, łuszczycy oraz innych dermatoz. Takrolimus i pimekrolimus stosowane miejscowo są lekami bezpiecznymi, nie wywierają działania ogólnego i mają szerokie zastosowanie w aplikacji miejscowej w terapii wielu chorób skóry, co również przedstawiono w niniejszej pracy.