Terapia biologiczna w wybranych chorobach skóry - Jenerowicz, Dorota (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Terapia biologiczna od wielu dziesięcioleci zajmuje istotne miejsce w leczeniu różnorodnych schorzeń z zakresu onkologii, endokrynologii, gastroenterologii i reumatologii. Działanie leków biologicznych jest związane z naśladowaniem funkcji prawidłowych białek ludzkich. Wiele leków biologicznych funkcjonuje jednocześnie jako tzw. modulatory odpowiedzi immunologicznej, angażując w walkę z chorobą siły odpornościowe chorego. W ostatnim czasie rozpoczęła się także nowa era leków biologicznych w dermatologii. W leczeniu chorób skóry znalazły zastosowanie przeciwciała monoklonalne, białka fuzyjne oraz rekombinowane białka ludzkie. Terapia biologiczna okazała się skuteczna przede wszystkim w leczeniu łuszczycy i łuszczycowego zapalenia stawów, duże oczekiwania wiąże się również z zastosowaniem leków biologicznych w atopowym zapaleniu skóry, chorobach tkanki łącznej i chorobach pęcherzowych.