Diagnostyka i leczenie powierzchownych zakażeń grzybiczych - Hasse-Cieślińska, Marta (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
W pracy opisano najczęściej występujące powierzchowne zakażenia grzybicze – ich epidemiologię i objawy kliniczne. Przeanalizowano dane dostępne w literaturze oraz własne doświadczenia, dotyczące leczenia dermatofitowych zakażeń skóry, włosów i paznokci, kandydozy skóry, paznokci i błon śluzowych, a także akauliozy paznokci. Przedstawiono najczęściej stosowane schematy lecznicze oraz perspektywy nowoczesnej terapii przeciwgrzybiczej. Z uwagi na fakt, że leczenie przeciwgrzybicze, niezależnie od lokalizacji zakażenia, powinno zostać poprzedzone badaniem mikologicznym, opisano podstawy diagnostyki mikologicznej powierzchownych zakażeń grzybiczych.