Rola mikroRNA w patogenezie, diagnostyce i terapii nowotworów - Majorek, Karolina; Krzyżosiak, Włodzimierz J. (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Artykuł ten przedstawia w zarysie aktualny stan wiedzy w zakresie biogenezy, mechanizmu działania oraz funkcji fizjologicznej mikroRNA, niedawno odkrytych, bardzo ważnych regulatorów procesów proliferacji komórek, ich różnicowania i apoptozy, a także embriogenezy i organogenezy. Szerzej potraktowana jest zgromadzona dotąd wiedza na temat związków mikroRNA z chorobami nowotworowymi oraz możliwości wykorzystania mikroRNA w diagnostyce, prognostyce i terapii nowotworów. Zasygnalizowany jest również potencjalny związek mutacji germinalnych genów mikroRNA z predyspozycjami do nowotworów.