Epigenetyczna regulacja aktywności czynnika transkrypcyjnego STAT3 w komórkach nowotworowych - Seghal, Pravin D. (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Czynnik transkrypcyjny STAT3 jest w coraz większym stopniu określany mianem onkogenu. Aktywowany STAT3 zwiększa proliferację komórek oraz ma działanie antyapoptotyczne i onkogenne. Coraz więcej dowodów wskazuje na epigenetyczną regulację STAT3 w komórkach nowotworowych. Poprzednio donoszono, że aktywność STAT3 w komórkach raka piersi oraz w komórkach śródbłonkowych i nabłonkowych płuc jest hamowana przez białko supresorowe kaweolinę-1 (cav-1). W celu zrozumienia mechanizmów zaangażowanych w ten proces regulacji ponownie zbadano, jak odbywa się przekazywanie sygnału za pośrednictwem STAT3 z błony komórkowej poprzez cytoplazmę do jądra. Używając metod frakcjonowania komórkowego zaobserwowano, że przez 15–30 min po poddaniu komórek działaniu interleukiny-6 (IL-6) nawet 2/3 fosforylowanego STAT3 może byæ związane z oczyszczoną wczesną frakcją endosomalną (EE – frakcja zawierająca Rab-5, EEA1, TfR i klatrynę). Mikroskopia elektronowa, immunofluorescencja i rozdzielanie w detergencie potwierdziły istnienie związania STAT3 i jego fosforylowanej postaci z wczesnymi endosomami. Aktywacja transkrypcji przez STAT3 była hamowana przy pomocy konstruktów ekspresyjnych wytwarzających negatywnie dominującą formę dynaminy K44A, epsynę 2a, ampifizynę A1 i lekki łañcuch klatryny, ale ulegała wzmocnieniu pod wpływem aktywnych postaci dynaminy MxA. Co więcej, nadekspresja supresora cav-1 negatywnie regulowała przekazywanie sygnału przez STAT3. Powyższe dane wskazują na silną epigenetyczną regulację przekazywania sygnału przez STAT3 w komórkach nowotworowych. Regulacja ta odbywa się zarówno poprzez wpływ na szlak kaweolarny (regulacja negatywna), jak i szlak endocytarny (regulacja pozytywna).