Ważna rola rozpuszczalnych receptorów cytokinowych w powstawaniu nowotworów związanych z zapaleniem - Rose-John, Stefan (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Obie formy receptorów cytokinowych (zarówno związana z błoną komórkową, jak i rozpuszczalna) wykazują podobne powinowactwo do swoich ligandów. Większość receptorów rozpuszczalnych ma działanie antagonistyczne w stosunku do ich form związanych z błoną komórkową, jednakże niektóre z nich pełnią rolę agonistów. W tym przypadku kompleks ligand-receptor rozpuszczalny jest wiązany przez komórkę docelową, gdzie łączy się z inną podjednostką receptorową, co powoduje inicjację przekazywania sygnału do wnętrza komórki. Rozpuszczalne receptory cytokin z rodziny IL-6 (sIL-6R, sIL-11R, sCNTF-R) są agonistami. W warunkach in vivo kompleks IL-6/sIL-6R stymuluje komórki, które nie wykazują ekspresji receptora IL-6 na swojej powierzchni i przez to są wyjściowo niewrażliwe na działanie samej IL-6. Proces ten jest określany mianem transsygnalingu. Autorzy pracy wykazali, że w przypadku kilku przewlekłych chorób zapalnych, takich jak zapalenia jelit, zapalenie otrzewnej i reumatoidalne zapalenie stawów, transsygnaling za pośrednictwem kompleksu IL-6/sIL-6R jest kluczowy w procesie przekształcenia zapalenia ostrego w jego postaæ przewlekłą. W pracy przedyskutowano mechanizm, za pośrednictwem którego omawiany kompleks IL6/sIL-6R reguluje reakcję zapalną.