Opis przypadkuGuzy synchroniczne jelit – współwystępowanie gruczolakoraka poprzecznicy i rakowiaka jelita cienkiego - Kluciński, Andrzej; Pawłowski, Waldemar; Krasnodębski, Ireneusz W. (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2006)
Współwystępowanie pierwotnych mnogich nowotworów jest opisywane w literaturze medycznej od dawna. Szczególnie interesującą grupą są nowotwory rozwijające się w obrębie tego samego układu, np. układu pokarmowego. Autorzy prezentują rzadki przypadek synchronicznego współwystępowania gruczolakoraka poprzecznicy i rakowiaka w końcowym odcinku jelita cienkiego. Objawy kliniczne związane z rakiem poprzecznicy maskowały obecność drugiego nowotworu, tj. rakowiaka. Dlatego powyższa praca oprócz prezentacji dość rzadkiego przypadku ma na celu podkreślenie roli wnikliwej oceny śródoperacyjnej, która może wpłynąć nie tylko na sam przebieg operacji i jej zakres, ale zadecydować o dalszych losach pacjenta.