Przeszczepianie komórek krwiotwórczych od dawców allogenicznych: wyniki leczenia na podstawie doświadczenia Dolnośląskiego Centrum Transplantacji Komórkowych z Krajowym Bankiem Dawców Szpiku - Lange, Andrzej; Sędzimirska, Mariola (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Przeszczepianie macierzystych komórek krwiotwórczych (HSCT) od allogenicznego dawcy jest postępowaniem z wyboru w leczeniu części chorych z ciężkimi niedoborami tkanki krwiotwórczej i nowotworami tego układu. Analiza krzywych przeżycia 353 chorych, w tym 280 z nowotworami krwi poddanych temu zabiegowi, wskazuje: (1) ogólnie ok. 50% chorych z nowotworami krwi cieszy się 5-letnim przeżyciem po zabiegu, (2) krzywa osiąga plateau po tym czasie, (3) przeżycie związane jest ze stadium choroby przed zabiegiem, (4) efektywność przeszczepień od niespokrewnionych dawców niewiele ustępuje tej osiąganej przy dobranym rodzeństwie, (5) efektywność przeszczepienia w ostatnim 10-leciu jest wyraźnie lepsza w porównaniu z wcześniejszym okresem.